Što je sistemska administracija i zašto je potrebna svakoj ozbiljnoj tvrtki?

Što je sistemski administrator?

Administrator IT sustava (sysadmin) je stručnjak za informacijsku tehnologiju koji podržava višekorisničko računalno okruženje i osigurava kontinuirano, optimalno djelovanje IT usluga i sustava podrške.

Sysadmini su odgovorni za osiguravanje neprekidnog rada računala, poslužitelja i interneta svojih tvrtki – u osnovi “održavanje upaljenih svjetala” kako bi se ograničili prekidi u radu. To uključuje održavanje mreže i konfiguraciju sustava, kao što je instaliranje i rješavanje problema s hardverom i softverom te procjena novih tehnologija za njihove tvrtke.

Usprkos tome, dužnosti administratora sustava uvelike se razlikuju među poslodavcima. U većim organizacijama ta titula se može koristiti za opisivanje bilo kojeg administratora koji je odgovoran za specijalizirani IT sustav, kao što je onaj koji podržava poslužitelje.

Ovisno o specijalnosti organizacije, nazivi poslova administratora informacijskog sustava mogu uključivati ​​administratora podatkovnog centra, administratora računalne mreže, administratora virtualizacije, administratora poslužitelja ili administratora baze podataka.

Manji IT odjeli općenito daju položaju administratora sustava širi opseg odgovornosti. U nekim organizacijama, sistemski administrator će možda trebati podržati sve, od krajnjih korisničkih stolnih računalnih sustava do lokalne mreže organizacije, bežičnog LAN-a, projektiranje računalnih mreža, održavanje it sustava i hibridne pohrane u cloudu.

Ovisno o kulturi organizacije, administrator sustava može se nazivati ​​i operater sustava ili inženjer za podršku aplikacijama.

sistemski administrator

Dužnosti i vještine sistemskog administratora?

Zbog širokog raspona radnih odgovornosti za održavanje mreža i sustava u različitim organizacijama, kompetencije radnih vještina često su široke, kao i rasponi plaća. Tipično, opisi poslova u ovom području zahtijevaju minimalnu diplomu prvostupnika računarstva, računalnog inženjerstva ili srodnog područja.

Općenito, administratorima sustava mora biti ugodno raditi s poslužiteljima aplikacija i datotekama, stolnim računalima, routerima, mrežama širokog područja, bazama podataka, protokolima kibernetičke sigurnosti sustava, informacijske sigurnosti i pohranom podataka.

Sysadmini također trebaju biti vješti u rješavanju problema u više operativnih sustava, kao što su Linux, Microsoft i drugi. Osim toga, trebali bi poznavati zadatke vezane uz skriptiranje, automatizaciju i programiranje. Virtualizacija i vještine računalstva u cloudu sve su više postale bitne za posao.

Zadaci sistemskog administratora općenito uključuju pružanje, konfiguriranje i upravljanje performansama sustava, kao i softverom koji radi na web poslužiteljima i računalnim hardverom koji ga podržava. Iz tog razloga, sistemski administrator trebao bi se osjećati ugodno instalirajući i rješavajući probleme s IT resursima, uspostavljajući i upravljajući korisničkim računima, projektirajući računalne mreže, nadograđujući i krpajući softver te raditi backup i oporavak podataka.

Međutim, sposobnost rješavanja problema, upravljanja firewalom i pružanja tehničke podrške nisu jedine vještine potrebne za administratore sustava. Društvene vještine jednako su potrebne kao i stručne vještine za administratore sustava jer oni komuniciraju s ljudima u toliko mnogo područja IT-a i poslovanja. Kada su IT usluge spore ili potpuno isključene, administrator sustava mora biti sposoban raditi pod pritiskom, čitati situaciju kako se odvija i brzo odlučiti o odgovoru koji daje najbolji rezultat za sve uključene.

Certifikati sistemskog administratora

Od administratora računalnog sustava – i većine IT stručnjaka što se toga tiče – očekuje se da imaju barem jednu, ali po mogućnosti višestruke, certifikate za posao.

Ovisno o tehnologijama koje se koriste unutar poduzeća, uobičajeni certifikati koji se traže uključuju Microsoft Certified Solutions Associate, CompTIA Server+, Cisco Certified Network Associate i Red Hat Certified System Administrator. Drugi korisni certifikati za sistemske administratore uključuju IT Information Library Foundation i Electronics Technicians Association International Network Computer Technician.

Kakvi su izgledi za posao sistemskog administratora?

Iako će konstantni prijenos na cloud, kao i povećana automatizacija, vjerojatno promijeniti dužnosti i potrebne vještine budućih administratora sustava, potreba za stručnjacima vještim u održavanju i konfiguriranju sustava i osiguravanju njihovog pouzdanog rada nastavit će se. Američki ured za statistiku rada predvidio je povećanje zaposlenosti od 4% za administratore mrežnih i računalnih sustava od 2019. do 2029. godine.

Tipičan put napredovanja za sistemske administratore je da postanu sistemski inženjer ili sistemski arhitekt. Međutim, baš kao što se dužnosti administratora sustava razlikuju, postoji i širok raspon prilika za napredovanje, od prijelaza u sigurnosnu ulogu do postajanja informatičkim savjetnikom.

U potrazi ste za stručnjakom za backup podataka, projektiranje računalne mreže i održavanje IT sustava vaše tvrtke?

Možemo vam ponuditi niz usluga koje se odnose na projektiranje računalne mreže i održavanje IT sustava, kao i backup pomoću Veeam aplikacije. Kontaktirajte nas putem broja telefona 091/4795-511 ili e-mail adrese info@akdamar.hr – naš stručni tim vam rado stoji na raspolaganju.

Izvor članka: techtarget.com

Odaberite podatke za usporedbu.
 • Fotografija
 • Šifra
 • Ocjena
 • Cijena
 • Zalihe
 • Raspoloživost
 • U košaricu
 • Kratki opis
 • Detaljni opis
 • Težina
 • Dimenzije
 • Dodatne informacije
Kliknite izvan za zatvaranje
Usporedite
1€ = 7.53450 kn