6 razloga zašto je backup podataka važan za vašu tvrtku

Porast napada ransomwarea i povreda (krađa) podataka visokog profila tijekom posljednjih nekoliko godina pojačao je važnost sigurnosti podataka. Valja napomenuti da je WannaCry (jedan od najvećih ransomware napada) zarazio više od 300.000 računala diljem svijeta, kriptirajući osjetljive poslovne podatke i remeteći produktivnost tvrtki i poslovanje na tjedan dana. Nedavna istraživanja pokazuju da se u prosjeku 2244 cyber napada dogodi globalno svaki dan, a mnogi od tih napada ciljaju osjetljive poslovne podatke.

U očima hakera velike su tvrtke očita riznica podataka, no često su na meti i male i srednje tvrtke. Poslovanja postaju sve ovisnija o podacima u 21. stoljeću, što znači da je potražnja za sigurnošću podataka sve veća.

Međutim, sigurnost podataka nije samo zaštita podataka od zlonamjernih napadača; sanacija je ključni aspekt sigurnosti podataka. Iako ne možete predvidjeti kada će doći do gubitka podataka, možete osigurati da vaša tvrtka ima prava rješenja za oporavak kritičnih podataka. IT menadžeri odgovorni su za implementaciju odgovarajućih postupaka sigurnosnog kopiranja podataka i oporavka od hakerskih napada u svojim tvrtkama.

backup podataka

Evo nekoliko razloga zašto vaša tvrtka treba napraviti backup podataka i implementirati rješenje za oporavak od hakerskih napada i sličnih događaja:

1. Preventivne mjere za sigurnost podataka ne djeluju uvijek

Tvrtke bi trebale zauzeti proaktivan pristup računalnoj sigurnosti opremajući se rješenjima za mrežnu sigurnost, jakim konfiguracijama vatrozida i alatima za upravljanje zakrpama, ali također trebaju rješenja za ublažavanje gubitka podataka. Male i srednje tvrtke očito nisu imune na krađu ili šifriranje podataka od strane ransomwarea, ali prema istraživanju Nationwide Insurancea, 68% malih i srednjih poduzeća nema plan oporavka od ovakvih događaja. Svaka organizacija, velika ili mala, mora imati plan za ublažavanje posljedica prirodnih katastrofa, prekida rada poslužitelja i drugih složenih situacija.

2. Cybernapadi se neprestano razvijaju

Prema izvješću CNN-a, prosječna mala tvrtka pogođena ransomwareom u 2017. izgubila je više od 100.000 dolara zbog prekida rada. Štoviše, te su se tvrtke borile da oporave svoje šifrirane podatke, ako su ih uopće uspjele oporaviti. Ransomware je samo vrh ledenog brijega u smislu kibernetičkih napada; malware, DDoS napadi, krađa podataka, napadi na lanac opskrbe i zero-day napadi stalna su prijetnja.

Ti kibernetički napadi obično ciljaju osjetljive poslovne informacije pohranjene u cloudu ili lokalno. Učestalost kibernetičkih napada povećala se zahvaljujući digitalnoj transformaciji, koja je postala ključni pokretač poslovanja u svakoj industriji. Današnje tvrtke suočene su s ogromnim priljevom podataka za svaku aktivnost, od stvaranja potencijalnih klijenata do konverzije kupaca, a napadači su spremni iskoristiti ovaj stalni tok podataka.

3. Prirodne katastrofe mogu zaustaviti poslovanje u trenusamo zato što nemate adekvatno rješenje za backup podataka

Prema Clutchu, 60% malih tvrtki koje izgube svoje podatke zatvorit će se u roku od šest mjeseci. Iako se podaci mogu izgubiti na mnoge načine, nikada ne smijete podcijeniti pojavu katastrofalnih prirodnih katastrofa. Bez obzira na veličinu vaše tvrtke, morate se pripremiti za oluje, potrese, požare i sve druge prirodne katastrofe koje bi mogle zatvoriti vaše poslužitelje i podatkovne centre.

4. Izgubljeni podaci štete ugledu vašeg brenda

Prema studiji Small Business Trends, 58% tvrtki nema rezervni plan za gubitak podataka. Ono što tvrtke trebaju uzeti u obzir je da, uz gore navedene točke, gubitak podataka dovodi do gubitka povjerenja kupaca. To što ste poznati kao tvrtka koja je izgubila podatke, posebno informacije o kupcima, neće vašem poslu učiniti nikakvu uslugu. Zapravo, loša reputacija vjerojatno će vas koštati klijenata i može utjecati na produktivnost vaše organizacije jer bi novi zaposlenici mogli oklijevati pridružiti se vašoj tvrtki.

5. Podaci u cloudu zahtijevaju dodatne sigurnosne kopije

Premještanje vašeg lokalnog poslovanja u cloud može uštedjeti vaš novac i smanjiti napore upravljanja, ali cloudu nije bez rizika. Kada tvrtke pohranjuju svoje korporativne podatke u cloudu, sigurnost tih podataka stavljaju u ruke pružatelja usluga clouda.

6. Insajderske prijetnje često se ne vide

Nikada ne znate hoće li netko od vaših zaposlenika predstavljati prijetnju podacima vaše tvrtke. Nezadovoljni zaposlenik mogao bi lako ukrasti ili izbrisati poslovne podatke ako nemate odgovarajuće sigurnosne kontrole. Prema istraživanju tvrtke CA Technologies, 56% stručnjaka za računalnu sigurnost kaže da stalni zaposlenici predstavljaju najveću sigurnosnu prijetnju organizacijama, a pretjerane privilegije pristupa glavni su pokretač insajderskih napada.

U potrazi ste za stručnjakom za backup podataka, projektiranje računalne mreže i održavanje IT sustava vaše tvrtke?

Možemo vam ponuditi niz usluga koje se odnose na projektiranje računalne mreže i održavanje IT sustava, kao i backup pomoću Veeam aplikacije. Kontaktirajte nas putem broja telefona 091/4795-511 ili e-mail adrese info@akdamar.hr – naš stručni tim vam rado stoji na raspolaganju.

Izvor članka: manageengine.com

Odaberite podatke za usporedbu.
 • Fotografija
 • Šifra
 • Ocjena
 • Cijena
 • Zalihe
 • Raspoloživost
 • U košaricu
 • Kratki opis
 • Detaljni opis
 • Težina
 • Dimenzije
 • Dodatne informacije
Kliknite izvan za zatvaranje
Usporedite
1€ = 7.53450 kn