Veeam Backup – što je i kako može poboljšati sigurnost vaših podataka?

Veeam Backup je aplikacija razvijena od strane tvrtke Veeam namijenjena virtualnim okruženjima te je temeljena na aplikaciji za sigurnosnu pohranu koju je Veeam razvio za virtualna okruženja izgrađena na VMware vSphere, Nutanix AHV i Microsoft Hyper-V hipervizorima.

Softver pruža funkcionalnost sigurnosne pohrane, vraćanja podataka i replikacije za virtualne servere, fizičke poslužitelje, radne stanice te aplikacije u cloudu.

Veeamova rješenja pomažu u osiguranju gubitka podataka kroz automatizirane procese sigurnosne pohrane i oporavka, dok istovremeno pružaju analitiku i upravljanje preko fizičkih, virtualnih i cloud implementacija. 

Sigurnosna pohrana putem Veeam Backup & Replication

Veeam Backup & Replication podržava softverski definiranu tehnologiju pohrane. Omogućuje organiziranje skalabilnog repozitorija sigurnosnih kopija iz kolekcije heterogenih uređaja za pohranu. Sigurnosne kopije mogu se pohraniti lokalno, prenijeti u repozitorije izvan web-mjesta putem WAN-a, spremiti na medij za dugotrajno zadržavanje ili poslati u pohranu u oblaku. 

Veeamova tehnologija, Cloud Connect, pruža integriranu i sigurnu sigurnosnu kopiju u oblak putem pružatelja usluga koje pokreće Veeam.

Veeam Backup & Replication ne ovisi o pohrani, ali također ima specijalizirane integracije pohrane s nekim sustavima pohrane kao što su Cisco HyperFlex, EMC VNX, EMC VNXe, HP 3PAR, HP StoreVirtual, Nimble, NetApp, IBM, Lenovo Storage V Series. 

Osim toga, putem zasebnog Universal Storage API-ja i dodatka, Veeam također nudi integracije pohrane s INFINIDAT i Pure Storage. Koristi snimke sustava za pohranu kao izvor za sigurnosne kopije i oporavak VMware VM-ova s ​​diskovima koji se nalaze na volumenima za pohranu.

Veeam Backup & Replication također ima ugrađeni izravni NFS agent koji omogućuje pristup NetApp snimkama izravno iz NAS pohrane zaobilazeći hostove za backup podataka, vraćanje i operacije skeniranja pohrane.

Backup podataka i replikacija

Uz sigurnosnu pohranu, Veeam Backup & Replication može izvesti VM replikaciju temeljenu na slici. Stvara “klon” proizvodnog VM-a na licu mjesta ili izvan njega i održava ga u stanju spremnom za korištenje. Svaka VM replika ima konfigurabilan broj failover točaka. VM replikacija temeljena na slici također je dostupna putem Veeam Cloud Connecta za oporavak od katastrofe kao uslugu (DRaaS).

Oporavak (recovery)

Softver nudi niz opcija za oporavak podataka, uključujući:

Cijeli VM oporavak:

 • Trenutno vraćanje VM-a putem montiranja slike VM-a na glavno računalo izravno iz datoteke sigurnosne kopije (Instant VM Recovery)
 • Potpuno izdvajanje VM slike iz sigurnosne kopije

Oporavak na razini datoteke:

 • Vraćanje određene VM datoteke kao što su virtualni diskovi, konfiguracijske datoteke itd.
 • Datoteke VM gostujućeg OS-a vraćaju se iz brojnih različitih datotečnih sustava uključujući Linux, BSD macOS, Novell NetWare i Solaris

Vraćanje virtualnog pogona:

 • Oporavak specifičnog VM tvrdog diska

Oporavak stavki aplikacije:

 • Granularni oporavak stavki s Microsoft Exchange Servera, Microsoft SharePointa, Microsoft Active Directoryja, Microsoft SQL Servera i Oracle baza podataka, kao i oporavak pojedinačnih datoteka i VM-ova iz snimaka pohrane za postojeće partnere za pohranu.

Optimizacija

Veeam Backup & Replication smanjuje veličinu datoteka sigurnosne kopije i podatkovni promet s ugrađenom deduplikacijom i kompresijom podataka. Postoji podrška za dedupliciranje sustava za pohranu kao što su EMC Data Domain, ExaGrid i HP StoreOnce Catalyst i NetApp Cloud Backup (AltaVault). Korištenje uređaja za pohranu koji dedupliciraju kao rezervna spremišta omogućuje postizanje viših razina omjera deduplikacije. 

Veeam Backup & Replication također nudi ugrađeno WAN ubrzanje za smanjenje količine podataka potrebne za prijenos sigurnosnih kopija i replika preko WAN-a.

Veeam backup
Veeam backup

Struktura Veeam Backup & Replication

Izgrađen na modularnoj shemi, Veeam Backup & Replication omogućuje postavljanje skalabilnih infrastruktura za sigurnosnu pohranu. Softverska struktura podržava onsite, offsite i zaštitu podataka u bazi oblaka, operacije na udaljenim mjestima i geografski raspršenim lokacijama. Instalacijski paket Veeam Backup & Replication uključuje skup obveznih i opcijskih komponenti koje se mogu instalirati na fizička ili virtualna računala.

Obavezne komponente

 • Veeam backup poslužitelj – fizičko ili virtualno računalo temeljeno na sustavu Windows na kojem je instaliran Veeam Backup & Replication. To je ključna komponenta odgovorna za sve vrste administrativnih aktivnosti u infrastrukturi sigurnosne kopije, uključujući opću orkestraciju zadataka sigurnosne kopije, vraćanja i replikacije, raspoređivanje poslova i dodjelu resursa.
 • Proxy za sigurnosnu pohranu – uređaj koji dohvaća podatke o sigurnosnoj kopiji s izvornog hosta i prenosi ih u repozitorij za sigurnosne kopije rasterećujući Veeam poslužitelj za sigurnosnu pohranu.
 • Spremište sigurnosnih kopija – primarni backup podataka za sigurnosne kopije datoteka, VM kopija i meta-podataka.

Opcionalne komponente

 • Backup Enterprise Manager – sučelje web preglednika za centralizirano upravljanje namijenjeno distribuiranim poslovnim okruženjima s više poslužitelja za sigurnosnu pohranu.
 • Veeam Backup Search – dodatak Microsoft Search Serveru za optimizaciju performansi pretraživanja.
 • Samostalna konzola – lagana konzola za instalaciju na prijenosna i stolna računala kako bi se omogućilo daljinsko upravljanje rezervnim poslužiteljem preko mreže i eliminirale RDP sesije na rezervnom poslužitelju.
 • Repozitorij sigurnosne kopije – Od verzije 9 moguće je izgraditi ravno spremište sigurnosne kopije iz niza neovisnih i neklasteriziranih izvora. Ova značajka eliminira bilo kakvu potrebu za prostorom imena klasterirane sigurnosne kopije, sada korisnici Veeama mogu pohraniti starije sigurnosne kopije u cjenovno pristupačnije ciljeve za pohranu.

Izdanja

Veeam Backup & Replication pozicioniran je kao dio paketa Veeam Availability Suite (koji uključuje Veeam ONE za praćenje, izvješćivanje i planiranje kapaciteta), ali se može instalirati i kao samostalni proizvod. Dostupan je u tri izdanja ovisno o razini pružene funkcionalnosti. Proizvod se licencira prema broju CPU utičnica ili putem godišnjih ili unaprijed naplaćenih pretplatničkih licenci po VM osnovi. 

Od Veeam Backup & Replication 9.5 Update 4 (U4), Veeam sada koristi Veeam Instance Licensing (VIL) kako bi smanjio složenost upravljanja licencnim ključem. U biti, VIL dopušta da se jedan licencni ključ, ili instanca, postavi na većinu Veeam proizvoda – od Backup & Replication poslužitelja do Veeam ONE do Windows i Linux agenata. Broj ključeva instance potrošenih po stroju ovisi o izdanju licence (standard, enterprise ili enterprise plus) i softveru koji koristite.

Izvor članka: Wikipedia

U potrazi ste za stručnjakom za backup podataka, projektiranje računalne mreže i održavanje IT sustava vaše tvrtke?

Možemo vam ponuditi niz usluga koje se odnose na projektiranje računalne mreže i održavanje IT sustava, kao i backup pomoću Veeam aplikacije. Kontaktirajte nas putem broja telefona 091/4795-511 ili e-mail adrese info@akdamar.hr – naš stručni tim vam rado stoji na raspolaganju.

Odaberite podatke za usporedbu.
 • Fotografija
 • Šifra
 • Ocjena
 • Cijena
 • Zalihe
 • Raspoloživost
 • U košaricu
 • Kratki opis
 • Detaljni opis
 • Težina
 • Dimenzije
 • Dodatne informacije
Kliknite izvan za zatvaranje
Usporedite
1€ = 7.53450 kn